søndag 25. september 2011

De fortryllende fjes

En vakrere utsikt kan man knapt tenke seg. Nær fem hundre strålende barneansikter som helt uten hemninger ler, gisper, roper, sukker og sier ”næh, se”! Først kunne jeg ikke høre dem komme inn i salen, for så musestille var de, og hadde de øvd på å være, før de skulle se noe magisk på skolens bursdag. Jeg husker selv hvordan frøken, som vi kalte læreren vår, disiplinerte oss til å stå og gå lydløst. Det har skolen fortsatt med. Men da min kjære Mozart fikk slippe til over høytaleranlegget, og jeg kom på scenen som den lykkesøkende bohem, åpenbarte de herligeste ekspresjoner seg. Barn viser aldri noen sensur. Det de liker, liker de med hele seg. Med armer og ben, tannløse lattersalver og køen av alle dem som vil ha en kos etter forestillingen, lar de deg få vite det.

På gjengrodde stier

Som gammel elev ved Gamlegrendåsen skole var jeg invitert til å opptre ved skolens 25-årsjubileum. En ære! For her begynte det. I klasse 3A hadde jeg min aller første trylleforestilling. Den gang viste jeg Åndeflasken og korttrikset der hele kortleken er ruterdamer. Nå, derimot, fikk jeg læreres gifteringer til å forsvinne, snø til å storme, penger til å vokse og et par naturlover til å opphøre. Men ellers var alt som før. ”Frøken” drakk av den samme blomstrede kaffekoppen, og gymsalen har ennå den klokken som går et halvt døgn for sakte.

Men da jeg satte meg på en av stolene tilhørende første klasse, følte jeg meg med ett som Alice i Eventyrland som har spist for mye fluesopp. Gurimalla, så diger jeg har blitt! Stolen var knøtt liten og bena mine fløt utover gulvet. En titt ut av vinduet var alt jeg trengte for å vende tilbake til min barndoms eventyrland: den gang jeg gikk på ski gjennom skogen og sang julesanger på vei til skolen, eller helte vann i ørene mine da frøken, som kommentar til at jeg ikke fulgte med, ba meg vaske ørene!

Da en liten jente sa til meg at hun ville bli flink til å trylle hun også når hun blir stor, fikk jeg lyst til å si hun ikke måtte finne på å bli stort større. Men i stedet bare nikket jeg og kikket innover skolevegen min med et fortryllet fjes!
Kristine

mandag 5. september 2011

Anmeldelse av Wayne Dobson: Devastation

Wayne Dobson, som er en de mest kreative tryllekunstnere i vår bransje, har gitt ut et festlig triks som han kaller ”Devastation”. Ordet betyr egentlig ødeleggelse, men en mer treffende oversettelse ville trolig vært fortvilelse. La meg forklare:

Tryllekunstneren forteller at han hadde en drøm. Kortene han skulle trylle med, var nemlig blitt blå – faktisk på begge sider. Det er jo ganske fortvilet, spesielt når man skal gjøre et korttriks.
”Si meg, fortsetter tryllekunstneren, henvendt til tilskueren, hvilket kort var det du drømte om i natt”?
Tilskueren, som er med på leken, svarer spontant: ”Kløver 3”!

Etter denne kuriøse innledning, viser tryllekunstneren at kortleken faktisk er blå. På begge sider! Både for- og baksiden vises i det tryllekunstneren sprer kortene ut på bordet. Alt er blått.

”La meg fjerne jokerne”, fortsetter tryllekunstneren (også de er blå på begge sider), og så legger han dem inn i lommeboken, som har ligget på bordet hele tiden.

Men så skjer følgende: Når tryllekunstneren igjen åpner lommeboken noen sekunder senere, har de to jokerne forvandlet seg til ordentlige jokere. Merkelig!
Men hva da med kortene, som også har ligget på bordet hele tiden - kanskje de også har forandret seg --- undrer tryllekunstneren.

Riktig. Kortene er nå forvandlet til ganske så normale spillkort - med blå bakside! Heldigvis - ingen grunn til å bli fortvilet!

Men et kort mangler, konstaterer tryllekunstneren oppgitt, nemlig kløver 3!
Fortsatt ingen grunn til fortvilelse. Kløver 3 ligger i lommeboken!

Wayne Dobson kombinerer to effekter i sitt nye triks, nemlig fargeskiftende kortlek og ”Card to Wallet”. I siste nummer av MUM (august 2011) fikk ”Devastation” meget god kritikk av Jamie Salinas.

Dersom du kjøper trikset, vil du motta en pakke som inneholder en instruktiv DVD, en lommebok i lær, og to ”double-backed cards”. Trikset er lett å gjøre, det er underholdende, og rommer dessuten muligheter for mange interessante tilnærminger.

Jeg bestilte trikset gjennom Pegani, som igjen tok kontakt med distributøren i USA. Pris? 240 danske kroner, og jeg fikk mye igjen for pengene.

Hilsen

Kristine