onsdag 10. september 2014

Jubileumsforestilling - Universitetets aula

I morgen skjer det. Det er mer enn to år siden audition og nå er dagen kommet for min opptreden i universitetets aula. Det medisinske fakultet feirer 200 år. Det har blitt markert i lengre tid med jubileumsforelesninger, jubileumskaker, jubileumsfest for de ansatte og rykter om jubileumsdisco for studenter.

Men i morgen er det selve jubileumsfinalen. Da entrer Sølvguttene scenen i aulaen med Hallelujakoret sammen med kunstneriske talenter blant ansatte i alt fra fysiologi, ernæringsvitenskap og etikk. Så blir det høytidelig mottakelse i Oslo rådhus der Fabian Stang kjøler champagnen. Men det hele begynte for to år siden.

Audition

For mer enn to år siden ble jeg invitert på audition for morgendagens forestilling. Omstendighetene har en uvanlig vri. Vi må gå enda lenger tilbake i tid.

Alltid har jeg opptrådt og alltid har jeg ønsket meg medisinstudiet. Folk spør:"Hvordan skal du kunne kombinere disse to da"? Svaret ser ut til å tydeliggjøre seg med festforestillingen. Siden 2009 har jeg studert medisin. De som kjenner meg vet hvor mye dette har vært en drøm, hvor vanskelig drømmen har vært å jobbe for og hvor tungt arbeidet med å leve medisndrømmen kan være.

Studiet er et utmattende jag der man kan stupe i seng etter 16 timers "skoledag, ha øyeblikk av intelektuell feilernæring, lengre perioder av tvil, men stolte øyeblikk av mestring. Det hele blir belønnet med den beste belønning - pasientens lindring og takk!

Så begynte jeg Forskerlinjen på medisin. Jeg ville grave dypere i pasients opplevelse av å være syk. Slik ble det etikk. Den medisinske etikken gir meg et anker til det jeg gløder mest for - pasienten som et opplevende, følende og tenkende vesen.

Slik møtte jeg min veileder. Professor i medisink etikk, Per Nortvedt. Han er ekspert på empatibegrepet, for å si det enkelt. Men han trakterer også klassisk gitar. Slik ble vi samtalende om studieliv og menneskeliv. Slik kunne jeg oppleve gitarspill til matpakken og slik formet vi duoen elev og læremester - magiker og gitarist. Kort tid etter lå invitasjonen til audition der.

Siden audition har vi trent og trent for det som er finalen. Men i mellomtiden har vi opplevd vennskap og læring. Vi er til og med booket til opptredener langt forbi datoen for jubileumskonserten.

Forening

Så på scenen i morgen er jeg ikke bare den som opptrer på en bortebane slik de fleste andre scener jeg har opptrådt på er. Jeg er samtidig på en hjemmebane og får forene det jeg alltid har villet og fortsatt vil gjøre - mine to lidenskaper - kunst og vitenskap. Magi og medisin!

Per Nortvedt gjennomgår kjøreplanenProdusent Gjøril Songvoll instruerer.Finstemming aulaen


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar