søndag 27. mars 2011

Den deilige applausen

Det er deilig å få applaus. Når 350 ingeniører reagerer likt og spontant klapper i takt, eller når femti møbeldesignere og deres ektefeller reiser seg og gir en stående applaus mens jeg kalles tilbake på scenen for å motta blomster, føler jeg meg lykkelig. Jeg nyter å neie dypt slik at kjolen min flyter utover gulvet, mens sneen ennå daler ned over meg og melodier av Mozart eller Sibelius dabber ut og overdøves av klapp og plystring. Da er jeg en prinsesse. Da føler jeg meg rik, vakker og vellykket.

Med ett er fortryllelsen brutt. I garderoben venter esker og kofferter som mitt lille teater skal pakkes ned i. En times arbeid bare det. Garderoben har aldri vært en garderobe, egentlig. Den er en pinnestol i et bomberom som lukter surt av gammelt støv. Der har jeg sittet i tre timer. Jeg har foldet mine silketørkler, lagt tykke lag av sminke på leppene og pugget en hel bunke kort med bilder av anatomiske strukturer i thorax og abdomen. For mine 7 minutter og 54 sekunder som en tryllekunstens Anna Netrebko - et herlig forbilde, har jeg to arbeidsdager bak meg. En til å øve, preparere og planlegge, og en der jeg ankommer før alle andre og er den siste til å forlate lokalet. I mellomtiden har jeg overlevd på anatomiske kart, en banan og stoppet en strømpe. Så da er det deilig med applaus!

søndag 20. mars 2011

Ikke la deg lure av James Randi

"Ingen liker å bli lurt"

James Randi er i Norge i anledning kampanjen "Ingen liker å bli lurt", en kampanje initiert av Human-Etisk Forbund. La det være sagt med en gang: Skeptisisme (James Randi blir gjerne kalt for skeptikernes skytsengel) og kritisk fornuft er nødvendige ingredienser i enhver vitenskap, hvis mål det er å komme frem til sikker viten. Er målet sikker kunnskap, får vi ikke den beste testen av en hypotese ved å foreta mange "snille" prøver. Den beste testen får vi ved å iverksette de forsøkene som hypotesen har vanskeligst for å motstå.

Prinsessens engler og "snåsamannen"

For James Randi vil prinsessens engler og "Snåsamann" Joralf Gjerstad være ypperlige objekter for tryllekunstnerens testprosjekt. De vil neppe bestå hans test. Og sånn må det være!

Alle er enige om at metafysiske påstander om englers eksistens, eventuelt andre religiøse fenomener, overskrider grensene for daglidags og fagvitenskapelig erkjennelse. At man med empiriske metoder, eller metoder tuftet på tryllekunstnerens praktisk-empiriske hverdagsfornuft, skulle evne å fange inn "sannheter" som overskrider det empiriske, er nøyaktig like håpløst som å forlange at man skal anvende reglene for ludo når man spiller sjakk.

På dette punkt har James Randi nærmest "forhekset" seg selv i troen på hva empiri kan utrette. Min oppfordring er derfor: ikke la deg lure av James Randi.

Hilsen

Kristine

lørdag 12. mars 2011

Kristine utfordrer Sigmund Clementz

Sigmund Clementz har under vignetten Skråblikk i siste nummer av Pegasus (1/2011: 20) skrevet en interessant artikkel der han spør: ”Hvilken historie forteller du?”

Godeste tryllekollega: denne artikkelen må du lese. Og ikke bare sånn utvendig, mener jeg. Gå inn i artikkelen og la deg besmitte. Det gjør ingen ting om Sigmunds budskap får trenge inn i kroppen din, som virus. Tvert imot, for dette virus bør du ikke ønske å bli kvitt!

Lær av den gode fortelling

Sigmund Clementz har nemlig noe på hjertet, som han gjerne vil tale om. Og det han har på hjertet, er at vi tryllekunstnere må bort fra klisjeene når vi taler til vårt publikum: ”Den gang bestefaren min var i Kina, møtte han en tryllekunstner” (…) Sånt bør helst drepes med rottegift, men det er mine ord!

Underteksten i Sigmunds artikkel er, slik jeg tolker ham, at tryllekunstneren har alt å lære av den gode fortelling. Hva betyr nå det? Det betyr at tryllekunstneren rett og slett må begynne å lete etter fortellestoff, et stoff som evner å bevege og gi mening for det publikum tryllekunstneren ønsker å tjene.

Når dette fortellestoff er funnet (Sigmund sier ingen ting om det, men det ligger for så vidt implisitt i artikkelen hans), blir neste skritt å sørge for en hensiktsbestemt og relevant utvelgelse og anordning av stoffet, gi det en språklig form og tilpasse dette publikums behov for ”Magic and Meaning”, som er tittelen på den glimrende bok av Burger og Neale, som Sigmund klokelig viser til.

Sigmund nevner Bibelen. Hvorfor? Fordi den er et reservoar, et skattkammer av fortellinger, som bare ligger der og venter på en slags refortrylling - av tryllekunstneren! Bra!

Jeg utfordrer Sigmund

Hvis du ikke allerede har havnet i gospeltryllingens favntak, utlover Sigmund en belønning, en sjokolade, for den som bygger en trylleforestilling på fortellinger fra Bibelen.

Den utfordringen tar jeg gjerne, Sigmund.

La meg få gjøre en miniakt basert på den store bibelske grunnfortelling. Jeg skal i tillegg sørge for at akten er i overensstemmelse med klassisk fortelleteori, at den har en begynnelse, en midte og en slutt, og at den tematiserer et grunnleggende bibelsk motiv.

Interessert? Gi meg et par minutter på et møte, i plenum. Forutsetningen er at du stiller som dommer, gir meg en tilbakemelding, dessuten en sjokolade – helst en mandelstang – dersom jeg innfrir dine forventninger.

I motsatt fall får du bare spise sjokoladen selv!

Kristine

tirsdag 8. mars 2011

Krafttak mot kreft

Vel 100 russ på Nøtterøy videregående skole var samlet til ”kick off” i dag, i anledning den årlige innsamlingsaksjonen for kreftsaken ”Krafttak mot kreft”. Hvert år reiser representanter fra kreftforeningen sammen med pasienter og kreftoverlevere, for å rekruttere russen til å gå med bøsser. Kreftforeningens mål, er å få samlet inn 15 millioner kroner i løpet av denne og neste uke. Pengene skal gå til å forske på kreftformer få pasienter overlever. Dette er kreftformer som også har lav status og derfor er lite forsket på – livsstilsbetingete sykdommer som lungekreft og bukspyttkjertelkreft.
Jeg har vært med kreftforeningen siden 2008 og fortalt min historie. Det er viktig at en slik alvorlig lidelse kan knyttes til et ansikt og slik gjøre innsamlingsarbeidet, forhåpentligvis, enda mer meningsfylt. Det er alltid et visst ubehag knyttet til å fortelle om meg selv. Men at vonde minner og følelser aktiveres, ser vi kreftoverlevere på, som et nødvendig onde for en god sak. Vi føler oss forpliktet til å dele av vår kunnskap og erfaringer for å komme uvitenheten og tabuene til livs.
Foruten å anskueliggjøre hva kreft og behandlingen av denne gjorde med meg, la jeg vekt på motivasjonen sykdommen har gitt meg til å vise omsorg for andre. Etter mange år hvor jeg var avhengig av andres hjelp og omsorg, er det godt å kunne studere medisin med det mål for øyet å bli en omtenksom lege i andre enden av studiet. Jeg skal sannelig ikke klage selv om det røyner på der jeg pugger cellulære kaskadesystemer i immunologien!
På tampen vil jeg oppfordre deg til å gi godt når det banker på døren. Får du ikke besøk, kan du donere via SMS som det står i annonsen under nyheter på min hjemmeside.

Hilsen

Kristine

lørdag 5. mars 2011

John Bannon: Six Impossible Things

John Bannon er mannen som på 90-tallet tok trylleverdenen med storm med korteffekter som "Strangers Gallery" og "Twisted Sisters". Nå er han ute med et hefte på 63 sider der han presenterer 6 effekter som vil ta pusten fra de fleste, alle så å si selvvirkende.

Four-Fold Foresight

Hvis du har drømt om å kunne gjøre en umulig forutsigelse i fire sekvenser, der den etterfølgende sekvens er sterkere enn den forutgående, og hvor den siste representerer en sluttakkord som gir publikum frysninger nedover ryggen, er trikset "Four-Fold Foresight" det beste du noensinne kommer til å gjøre. Jeg har utviklet en rutine med utgangspunkt i Bannons tekst, men  gjort en vri der jeg bruker "Gypsy Card" fra Card.Sharks for å skape stemning. Med et tent stearinlys på bordet og en arkaisk spådomstekst fra romanifolket, som er min idé, er opplegget fra Bannon noe av det mest interessante jeg gjør innenfor mentalmagi.

Albert Einstein

Bannon tar også for seg trikset "Einstein Overkill", klassikeren der Al Cohen visstnok lurte selveste Albert Einstein, men gjør det ikke med fyrstikker (Barrie Richardson) eller mynter (Al Koran). I stedet vender han tilbake til røttene og bruker kort, men gjør en vri der den gamle klassiske effekten avsluttes med en 3-ess-rutine som en overraskende "overkill", som det heter på tryllespråket. Effekten er sterk, men som den puristen jeg er, foretrekker jeg den opprinnelige rutine, alternativt Al Korans med mynter, men der jeg bruker to pengepunger i stedet, slik jeg gjorde det på et seminar i Magiske Cirkel for lenge siden.

Petter Northug

For de som er interessert i poker, skal du neste gang gripe fatt i Petter Northug, be om hans oppmerksomhet, og så skal du utføre Bannons "Riverboat Poker." Skimesteren og pokereksperten vil garantert miste både munn og mæle etter dette fantastiske nummer! Det står også til gull.

Selve heftet

Bannons hefte, som jeg skaffet gjennom Pegani, er lettlest. Teksten er instruktiv, og trinn for trinn leder forfatteren deg gjennom rutinene uten at du kaster bort tiden med ikke å forstå hva forfatteren mener. Fotografiene, som er tatt av Jessica Bannon, er tilpasset teksten på en smidig måte uten at du behøver å gå frem og tilbake i stoffet. Det engelske ordforrådet er ikke komplisert.

John Bannon: Six Impossible Things ble "Highly recommended" i The Linking Ring, januar 2011. Jeg understøtter anbefalingen. Kjøp heftet, studer rutinene og la deg inspirere av John Bannon. Tekster til fremføring, inklusive spennende rekvisitter, utvikler du selvsagt selv. Det er bare å bruke fantasien.

Hilsen

Kristine